Felnőttképzés története és jelentősége

A modern kori változások az oktatási rendszerek új perspektívából való megközelítését teszik szükségessé, ahol a képzési rendszerek az egész életen át tartó tanulás elvén keresztül egy tudásalapú gazdaság és társadalom kialakulásának irányába hatnak. Rohamosan változnak a minták a tanulás, az élet és a munka területén.

Ezért az élethosszig tartó tanulás jelentősége az elmúlt években jelentősen megnőtt, hiszen Európa átlépett a tudás korába.

Az egész életen át tartó tanulás gondolata már az 1970-es években megszületett, de központi szerepét mindössze egy évtizede vívta ki, illetve fontos célkitűzéssé csak az ezredforduló környékén vált.

Az életen át tartó tanulás annyit jelent, hogy a tanulás, ismereteink bővítése, készségek fejlesztése és saját magunk képzése nem ér véget az első végzettség megszerzésével. Az életen át tartó tanulás egy folyamatos önfejlesztést jelent, annak érdekében, hogy az egyének megőrizzék versenyképességüket a modern munkaerőpiacon, valamint az aktív munkavállalók versenyképes tudásuk, képességeik révén növeljék munkájuk minőségét, átvitt értelemben pedig az adott ország gazdasági, társadalmi potenciálját.

Az oktatási intézmények rendszerébe fontos, hogy bekerüljenek a mindennapi életben hatékonyan alkalmazható releváns szakmai ismeretek, készségek, melyek a hallgatók részére a munkaerő piacon versenyképességet, a mindennapi munkavégzésben pedig minőséget, magabiztosságot biztosítanak. Éppen ezért már a közoktatási intézményekből kikerülő diákok számára is nélkülözhetetlen, hogy rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel kompetenciákkal, hogy később a szakmai pályájuk folyamán képesek legyenek a folyamatos fejlődésére, az új ismereteket, készségeket, képességeket elsajátítani.

Továbbá az ismertek összessége, az alap-, kulcskompetenciák, melyeket az egyén az oktatási, képzési rendszerekben felnőve elsajátít elengedhetetlenül fontosak a politikai, gazdasági, társadalmi területeken való eligazodásához, valamint azok megértéséhez.

Get Adobe Flash player